L’ORIGEN DE LA PARRÒQUIA
L’augment de població de la ciutat de Sabadell va fer necessària una segona parròquia a la ciutat per cobrir la demanda dels feligresos del cantó nord. Aprofitant el Concordat signat amb la Santa Seu el 1851, el rector de la parròquia de Sant Feliu, Mn Joan Regàs, va demanar al Bisbe Monsenyor Pantaleó Montserrat la divisió del terme parroquial. Aquesta demanda fou concedida i el 27 de juny de 1867, es crea una nova parròquia amb el nom de Puríssima Concepció a la part nord de Sabadell
EL PRIMER EDIFICI (1868)
El primer rector de la nova parròquia fou Mn. Malcior Arús i Divi (1868 – 1870)u. La seva principal preocupació va ser aconseguir un edifici provisional on els seus parroquians tinguessin acolliment. Finalment va aconseguir autorització per utilitzar la capella de la Casa de la Caritat situada al carrer Convent. Amb el permís de l’Ajuntament va poder col·locar les dues campanes procedents de la parròquia de Sant Pau de Riusec que s’havia tancat. També se li va concedir la imatge de la patrona i els ornaments i objectes de culte.
LA CONSTRUCCIÓ DEL TEMPLE PARROQUIAL
El 2 d’agost de 1879 es col·locà la primera pedra. Es començà a edificar per la Capella del Santíssim que va quedar enllestida el 2 de febrer de 1881. Les obres anaren a càrrec del constructor Ramon Picart. Les obres avançaven a ritme lent i les necessitats econòmiques es feien cada vegada més pal·leses. Fou gràcies a l’esforç del nou rector Mn. Vidal (1882 – 1883), a la donació dels terrenys per part de les senyores Boadelles i l’impuls econòmic del Sr. pau Vilarrúbies que el 31 de juliol de 1885 el Sr. Bisbe Dr. Jaume Català beneïa el nou temple.
EL CAMPANAR
El projecte per la construcció del campanar es va aprovar el 22 de setembre de 1892 i es va finalitzar el 1893. És obra de l’arquitecte Miquel Pasqual i Tintorer. Campanar neorenaixentista de base quadrada (5’40 x 5’40 m) visible en sobresortir de la façana; té un segon cos octagonal on s’hi ubica la cel·la amb finestres d’arc de mig punt de 3’50 metres d’alçada, una a cada cara alterna; al seu damunt s’hi aixeca una torrella circular oberta amb finestretes d’arc de mig punt a tot el seu perímetre i una cúpula de rajola vidriada blava i blanca. Els seus murs estan arrebossats i pintats com la façana en color rosa tirant a morat. Una esfera horària és visible a la cara frontal en el cos quadrat.
L’ESCOLANIA
Iniciada per Mossèn Miquel Ferrer va ser dirigida des del 1901 pel beat Pare Àngel Rodamilans. L’escolania de la Puríssima es convertí en una de les més prestigioses de Catalunya.
LA GUERRA CIVIL
Només dos dies després d’haver-se iniciat el conflicte, el 20 de juliol de 1936, una patrulla incendiària va arribar a la Puríssima, van fer caure les campanes sobre la teulada (per fer-ne material de guerra) i van calar foc a l’església que va quedar totalment destruïda al igual que la rectoria del carrer Capmany. Es van salvar la l’altar de la Mare de Déu de Montserrat i la imatge de la Mare de Déu de Riusec.
LA RECONSTRUCCIÓ
Un cop finalitzat el conflicte la Parròquia es va allotjar provisionalment al col·legi dels Escolapis mentre es reconstruïa el temple. Era rector Mn. Josep Mª Alomà. La inauguració solemne de la reconstrucció de l’església va ser el 8 de desembre del 1943 i el 12 de novembre de 1944 el bisbe de Barcelona (Mons. Gregorio Modrego) en va consagrar l’altar major. També es van restablir la Congregació de la Bona Mort dels portants de Sant Crist i les Filles de Maria.
MOSSÈN JOAN NONELL
Rector de la Puríssima des del 24 de maig de 1963 fins el 4 d’octubre de 1998. Amb 35 anys dedicats a la parròquia és el sacerdot que n’ha estat al capdavant més temps com a rector. Fou l’encarregat d’aplicar els canvis proposats pel Concili Vaticà II (1962 – 1965). Va reformar el presbiteri per tal de poder celebrar la Missa de cara al poble. També va adaptar la Capella del Santíssim a la nova litúrgia. És amb mossèn Joan Nonell que es va introduir la catequesi familiar, va acollir als locals parroquials el grup d’esplai La Trepa, el despatx unificat de totes les parròquies de l’arxiprestat i es va crear l’arxiu parroquial (1987). Tot i jubilar-se el 1998 va continuar celebrant l’Eucaristia i col·laborant al despatx parroquial fins que la seva salut li va permetre.
150 ANYS FENT COMUNITAT
El 8 de desembre de 2018 va fer 150 anys de la fundació de la parròquia. Per celebrar aquesta efemèride al llarg de tot l’any es van fer una gran quantitat d’activitats. Cal destacar la renovació de l’auditori que es va inaugurar l’octubre de 2019 i que porta el nom de Mn.Joan Nonell en honor al rector que més anys ha estat al capdavant de la nostra parròquia.